Case

Concrete samenwerking en verenigen van organisaties

Mobiliteitsmanagement en community ontwikkeling

"Turn is in staat om mobiliteitsmanagement op de kaart te zetten en het bedrijfsleven te enthousiasmeren en bewust te maken van onze gezamenlijke verantwoordelijkheid op het thema bereikbaarheid."

Drechtsteden

Contactpersoon: Anna Schouten
Wat hebben wij aan Turn gevraagd 

Het bedrijfsleven heeft aangegeven aan de slag te willen met mobiliteitsmanagement en zij stelden de aanpak van Turn voor. Deze strategisch aanpak, gebaseerd op ambassadeurschap, sprak ons aan. Daarom hebben wij Anna als projectmanager ingehuurd, met als doel om een succesvolle publiek-private samenwerking te organiseren.

Wat heeft Turn voor ons gedaan 

Turn heeft een community ontwikkeld, met vanaf de start 8 ambassadeurs, van wethouders tot voorzitters van ondernemersverenigingen. Daarnaast is de samenwerking met ‘de Verkeersonderneming Rotterdam’ geïntensiveerd. Er zijn diverse workshops georganiseerd om het doel en de aanpak van de community samen vast te leggen. Er is een ambassadeursprogramma ontwikkeld, met bijbehorende aanpak en website, onder de naam en motto ‘Samen Bereikbaar; duurzaam op weg’. 

Wat was het resultaat

Turn heeft de Drechtsteden, De Verkeersonderneming en het bedrijfsleven samengebracht en een heldere uitvoeringsagenda ontwikkeld om aan de slag te gaan. Deze samenwerking is er nog steeds en het concreet benoemen van projecten en verenigen van organisaties is essentieel voor het succes. Dit heeft geleid tot een platform met nu bijna 100 organisaties, die een intentieverklaring hebben getekend om 10% van de reizigers uit de spits te halen. Daarnaast zijn er concrete projecten zoals de Sandelingenknoop en de pilot van buslijn 9 (om het bedrijventerrein Krabbepolder beter te ontsluiten met het OV) geïnitieerd door het platform. Uiteindelijk is de community overgenomen door ‘De verkeersonderneming (wat nu Zuid-Holland Bereikbaar heet). Klik hier voor de website.

Drechtsteden

Binnen de Drechtsteden werken zeven gemeenten vernieuwend en effectief samen. Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht trekken samen op, ook op het gebied van een betere bereikbaarheid en duurzame mobiliteit.