Relevante ontwikkelingen

Corporate Sustainability Reporting Directive

Steeds meer bedrijven communiceren over duurzaamheid. Tot kortgeleden was hier alleen nog geen uniforme standaard voor, waardoor deze informatie moeilijk te valideren en vergelijken was. Als antwoord hierop nam de Europese Unie in 2022 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. Onderstaand vertellen we je meer over deze richtlijn en geven we je handvatten om aan de slag te gaan.

Wat, wanneer & hoe?

De EU geeft bedrijven de tijd om zich voor te bereiden op de rapportageverplichting met een faseringsperiode. Van grote, beursgenoteerde bedrijven wordt al verwacht dat ze voldoen aan de CSRD over boekjaar 2024. Daarop volgen grote niet-beursgenoteerde bedrijven over 2025, SME’s over 2026, en grote niet-Europese bedrijven met een grote dochteronderneming in de EU over 2028.

Voldoen aan de CSRD over boekjaar 2024 betekent dat de rapportage medio 2025 plaats vindt. Het CSRD-rapport wordt een vast onderdeel van  het financiële jaarverslag.  Het CSRD-rapport wordt opgesteld in een elektronisch format, volgens de European Single Electronic Format (ESEF). De CSRD vraagt ook om het toevoegen van digitale “tags”. Op deze manier wordt de informatie handig opgeslagen en kan het makkelijk worden opgezocht en nagekeken.

De verantwoordelijkheid van het controleren en valideren van de duurzaamheidsinformatie ligt bij accountants. De accountant zal controleren of het CSRD-rapport volledig is, op welke gegevens de informatie is gebaseerd en of deze objectief is beoordeeld. De eerste paar jaar moet er een beperkte mate van zekerheid worden verkregen over het CSRD-rapport (limited assurance). Later gaat dit over naar een redelijke mate van zekerheid (reasonable assurance).

CSRD: van wetgeving naar concrete acties en een sterke marktpositie

De CSRD verplicht bedrijven de bestaande richtlijnen inzake niet-financiële rapportage te verbeteren en te standaardiseren. De nieuwe wet is een grote stap richting meer transparantie en een consistente verslaglegging van duurzaamheidsinformatie. De CSRD leidt tot meer transparantie, verantwoording en vertrouwen. Dit geeft jouw organisatie de kans om zich te onderscheiden van en een voorsprong te behalen in jouw markt!

Voldoen aan de CSRD is nieuw, daarom is het aan te raden op tijd te beginnen. Maar daarnaast is het ook een kans voor jouw bedrijf! De CSRD geeft de mogelijkheid om je te onderscheiden en je positie in de markt te versterken. Niet-financiële informatie zal steeds belangrijker worden, met de CSRD kan je dit proces verfijnen en verbeteren. Ook zullen steeds meer bedrijven door de invoering van de CSRD strengere eisen stellen aan samenwerkingspartijen. Door het nu serieus op te pakken laat je zien een betrouwbare en toekomstbestendige samenwerkingspartner te zijn.

Met onderstaand stappenplan word je helemaal CSRD ready. Weet je niet helemaal waar je staat? Vul onze QuickScan in en ontvang een persoonlijk advies om CSRD ready te worden!

Wil je meer informatie? Wij helpen je graag verder!

Charlotte van Veen